HOREA SĂDESTE ERASMUS ÎNFLORESTE

Proiectul celor șapte Păduri Erasmus s-a născut în 2021, ca parte a strategiei instuționale pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, în perioada 2021-2027. Este un proiect care, dincolo de prioritatea declarată și asumată privind dezvoltarea durabilă, mediul și combaterea schimbărilor climatice, dincolo de documentele, strategiile și demersurile europene și globale în acest sens, și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor. Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilități Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de ”verde” în general, la atingerea unor obiective care par îndrăznețe, dar au un mare potențial de a deveni realitate. Ideile bune sunt ușor de implementat, așa au spus responsabilii de proiecte europene din județul Bistrița-Năsăud, locul unde s-a plantat prima pădure Erasmus, în toamna anului 2022. În 2023 au urmat județele Sălaj și Brașov. Primăvara anului 2024 aduce două noi păduri Erasmus, cea cu numărul 4 în județul Bihor și cea cu numărul 5 în județul Arad. Acțiunile de plantare au avut loc azi 21 martie, iar următoarea în 26 martie. Comunitățile beneficiarilor Erasmus au intrat deja în competiție pentru viitoarele păduri, ceea ce ne bucură și dau speranțe că viitorul programului chiar sună ”verde”. Mai mulți copaci chiar înseamnă oameni noi, prieteni noi, o comunitate închegată și determinată să facă bine și să sădească în mintea și inimile participanților la programul Erasmus idei și practici durabile.
Liceul Tehnologic HOREA Marghita este al patrulea partener în acest amplu proiect. În cadrul acestei inițiative remarcabile, 125 de elevii de la LT HOREA Marghita, beneficiari Erasmus, din totalul celor 321 care au participat până acum în acest program, s-au pregătit cu entuziasm să aducă o schimbare durabilă comunității marghitene. Alături de ei, s-au mobilizat și 20 de voluntari ai ISU Crișana, detașamentul Marghita, Poliția Marghita, mediul bancar, Colegiul National “O.Goga” Marghita, Liceul Teoretic “Horvath Janos” Marghita, Kiwanis ART Oradea, Kiwanis Men’s Oradea, reprezentanții bisericii ortodoxe, ai operatorilor economici și alți membrii ai comunității marghitene.
Cu ocazia Zilei Internaționale a pădurilor, acești tineri plini de energie, alături de profesorii lor, reprezentanți ai ANPCDEFP, ISJ Bihor, Direcția Silvică Bihor și ai comunității locale, au transformat un teren în suprafață de apoape 1ha într-o oază verde, plantând, cu grijă, peste 3000 de puieți, care vor crește într-o viitoare pădure.
Această acțiune nu reprezintă doar un gest simbolic, ci și un angajament concret pentru sustenabilitate și responsabilitate față de mediu. Beneficiarii Erasmus aduc cu ei nu doar diversitate culturală, ci și o dorință comună de a face o diferență pozitivă în lume.
Prin plantarea acestei păduri, acești elevi au devenit arhitecții viitorului verde al comunității marghitene, modelând un mediu mai sănătos și oferind un exemplu inspirațional pentru toți cei din jur. Acest proiect reflectă puterea educației internaționale de a împuternici tinerii să acționeze în beneficiul mediului înconjurător și să creeze schimbări semnificative pentru generațiile viitoare.